Wat is immuuntherapie en hoe werkt de behandeling?

MSD investeeert veel in de ontwikkeling van immuuntherapie. Immuuuntherapie is een behandeling waarbij het eigen immuunsysteem wordt gestimuleerd om kankercellen te herkennen en te vernietigen, met als mogelijk resultaat afname van de tumor. Hieronder leest u meer informatie over wat immuuntherapie is en hoe het in de vorm van een anti-PD1 werkt.

Het afweersysteem [1]

Het menselijk lichaam beschikt over een afweersysteem. Het afweersysteem voorkomt dat je ziek wordt wanneer je in aanraking komt met indringers, zoals bacteriën en virussen. Het afweersysteem kan ook kankercellen herkennen en vernietigen. Een ander woord voor het afweersysteem is het immuunsysteem.

De rol van het PD-1 en het PD-L1 eiwit [2]

Het kan soms voorkomen dat het afweersysteem wel reageert, maar er toch niet in slaagt om de kankercellen op te ruimen. Dit kan komen doordat de kankercellen de werking van afweercellen remmen. Het PD-1 eiwit en het PD-L1 eiwit spelen hierbij een rol.

Het PD-1 eiwit bevindt zich op de afweercellen, het PD-L1 eiwit bevindt zich op de kankercellen. Een tumor kan groeien doordat het PD-L1 eiwit op de kankercel zich bindt aan het PD-1 eiwit op de afweercel. Door de binding kan de afweercel niet langer meer goed zijn werk doen. Het afweersysteem is nu minder goed in het herkennen van de kankercellen.

Anti-PD1 immuuntherapie [2]

De naam zegt het al een beetje. Immuuntherapie in de vorm van een PD-1 remmer voorkomt de binding tussen het PD-1 eiwit en het PD-L1 eiwit op de kankercel. Doordat de binding niet meer tot stand komt, wordt de kankercel weer herkenbaar voor het afweersysteem. De werking van het afweersysteem wordt nu dus niet langer meer geremd. Immuuntherapie stimuleert dus het eigen immuunsysteem om de kankercel te herkennen en te vernietigen, met als mogelijk resultaat de afname van tumorgroei.

In de volgende animatie video wordt kort uitgelegd hoe anti-PD1 immuuntherapie werkt.

 

Bent u medisch professional en wenst u meer informatie over de behandeling met immuuntherapie, logt u dan hier in.

Referenties:

  1. http://www.gezondheidsplein.nl/menselijk-lichaam/immuunsysteem
  2. http://www.kanker.nl/bibliotheek/immunotherapie