Biomarkers: wat zijn het en wat is PD-L1 expressie?

Biomarkers zijn factoren die in weefsel of lichaamsvloeistoffen worden aangetroffen. [1] Door het meten van biomarkers kan er beter worden ingeschat of een behandeling aanslaat. PD-L1 expressie is een voorbeeld van zo’n biomarker.

PD-L1 expressie

PD-L1 is een eiwit. Dit eiwit kan voorkomen op kankercellen. De hoeveelheid PD-L1 dat voorkomt op kankercellen, wordt uitgedrukt in een percentage. Hoe hoger dit percentage, hoe groter de kans dat immuuntherapie, in de vorm van een anti-PD1 remmer, werkt.

Om te bepalen of er PD-L1 eiwit voorkomt, wordt er een stukje weefsel van de tumor weggehaald. Dit heet een biopt. Vervolgens wordt dat stukje weefsel naar het laboratorium gestuurd. Daar wordt het door een patholoog getest. De patholoog bepaalt of en hoeveel PD-L1 er voorkomt, en geeft dit door aan de arts. Er wordt nu gekeken of een patiënt in aanmerking komt voor een behandeling met immuuntherapie.

Bekijk ook onderstaande animatievideo over PD-L1 expressie.

Onderzoek naar biomarkers

Wij willen de toegankelijkheid van onze geneesmiddelen voor de behandeling van kanker bevorderen. Door vooraf met een biomarker te testen of iemand een bepaalde tumorexpressie heeft, dragen we bij aan een doelmatige inzet van immuuntherapie. Dit zorgt ervoor dat deze behandeling ook daadwerkelijk ingezet kan worden bij mensen bij wie de kans het grootste is dat de behandeling aanslaat. Het is een goed voorbeeld van behandeling op maat. De arts kan beter diagnosticeren en de therapie meer gericht inzetten.

Bent u medisch professional en wenst u meer informatie over biomarkers en PD-L1 expressie bepaling, logt u dan hier in.

Referentie:

  1. http://www.encyclo.nl/begrip/Biomarkers